
Despre works
Arhivă.
Arhiva visualreporter conține imagini, video și sunet. Colecția de date a început la sfârșitul anului 2013 și conține aproximativ 100000 de cadre. Works este o secțiune a site-ului, un loc unde am selectat nouă foto reportaje și le-am prezentat prin câteva fotografii și un text mult prea scurt. Pentru a putea realiza o astfel de selecție am luat în considerare doar cele mai recente lucrări, mergând descendent cronologic prin fotografii. Voi enumera câteva infomații importante despre cele nouă elemente. Corect ar fi ca pe viitor să compun câte un blog post despre fiecare în parte. Lucrările sunt din perioada 2019 – 2023, fiecare reportaj conținând mai multe cadre, variând între 50 și 250, uneori chiar mai multe.
I want to get rid of the old ways, I want to produce less, use less material and create smaller works, travel less, learn to say no, exhibit closer to my home, be patient, be slow, concentrate more on process and less on the result, make a work that serves a community or fights for solutions in time of crisis. – Oto Hudec
Upon Us All Equally
Titlul evenimentului este împrumutat dintr-o lucrare a artistului Bence György Pálinkás. La finalul anului 2019, am fost invitat de tranzit.ro/ București să înregistrez audio/video și să fotografiez cele 3 zile ale evenimentului. Pe strada Gazelei se afla o intervenție artistică care aparținea artistei Lia Perjovschi, iar în Sala Omnia a avut loc deschiderea oficială unde o parte din artiștii invitați au expus artă conceptuală. În sala CNDB în cadrul “Marathon of statements” au performat 24 de artiști din Europa.
Evenimentul a avut loc între 7 și 9 Noiembrie 2019 în trei locuri: tranzit.ro/București, Sala Omnia și Sala Stere Popescu. Au participat: Anna Daučíková, Nicoleta Esinencu, Kitti Gosztola, Márton Gulyás, Minna Henriksson, Oto Hudec, Anna Jermolaewa, Nikita Kadan, Franz Kapfer, Kapital, Antonia Majaca, Ewa Majewska, Vlad Morariu, Bence György Pálinkás, Lia Perjovschi, Alexandra Pirici, Emília Rigová, Elske Rosenfeld, Apolena Rychlíková, Stavros Stavrides, Studio Without Master, Ovidiu Țichindeleanu, Dmitry Vilensky, Vladimir Jerić Vlidi, Martin Zet.
La invitația organizatorilor, Iuliana Dumitru și Raluca Voinea, am participat ca fotograf și videograf, brief-ului la prima vedere fiind destul de simplu,documentarea foto și video a tot ce se întâmplă. În final au rezultat mai multe cadre foto și ore de înregistrări în special cu Marathon of statements. Un lucru care doresc să-l menționez aici a fost intervenția artistului Oto Hudec care m-a influențat în mod direct și m-a ajutat să-mi schimb modul de lucru.
Secrete de familie
Într-un apartament cu trei camere din cartierul Titan din București, a avut loc un performance sub regia lui Robert Bălan. Doi performeri Carmen Lopăzan, Adrian Anghel, au prezentat textele spectacolului. Fiecare cameră a reprezentat un alt episod, persoanle care au participat putând să-și aleagă propria perspectivă, transformându-se în martori imaginari. Evenimentul a avut loc timp de cinci zile. Pornind de la textele Elenei Vlădăreanu, regizorul cu ajutorul artiștilor Virgil Aioanei, Radu Daniel Caprini, Carmen Florescu, Cristina Toma a creat mai multe materiale audio și video care au făcut parte din scenografia performance-ului. Mai multe boxe bluetooth au pornit în anumite momente ale serii, difuzând sunetul ambient și teatru radiofonic. În camera aleasă drept dormitor a fost prezentat o pseudo-hologramă actor cu ajutorul unui proiector video.
Performance-ul a avut loc pe 1, 2 ,3 ,4, 5 noiembrie 2019 de la ora 19.30 într-un apartament din cartierul Titan din București. Eveniment la care au participat aprox 15 spectatori/seară. Repetițiile au durat cam două săptămâni în care actorii alături de regizor au repetat textul și a fost înregistrat sunetul și video care au augmentat performance-ul. Sub restricțiile pandemiei, Secrete de familie a continuat în anul 2021 printr-un podcast cu același nume.
QUOTE—UNQUOTE: Anca Bucur și Sergiu Nisioi.
Un loc inedit pentru o expoziție de artă. Doi artiști. QUOTE—UNQUOTE: Anca Bucur și Sergiu Nisioi. Quote—Unquote este o platformă care aduce împreună diferite obiceiuri artistice pentru a ajunge la un nou mod de înțelegere a evenimentului artistic în sine. 18 Iulie 2020 în aer liber la Grădina Botanică. Irina Radu și Cristina Vasilescu sunt împreună curatorul expoziției. Exponatele au fost plasate în spațiul grădinii, iar textul expoziției cuprindea o hartă pentru a facilita vizita. Deasemenea senzori de mediu (presiune, nivel NH3, nivel monoxid de carbon etc), microfoane, emițătoare radio de putere mică au fost plasate în spațiu grădinii, iar datele colectate au fost folosite pentru studiul mediului, generare de grafice și arhivă audio.
Nume complet al evenimentului a fost ANCA BUCUR & SERGIU NISIOI — A WORM BREEDS A DENDROLITE BREEDS A PROTOTYPE & CHLOROPHYLLA.LIVE. Fotografiile au fost realizate în cadrul vernisajului, sau “soft opening with the artists” pe data de 18 Iulie 2020. În plină pandemie, Grădina Botanică a permis în linii mari o reîntoarcere la normalitatea de dinainte de pandemie. Pentru o zi, a crescut interacțiunea socială (în limita restricțiilor perioadei).
Healing Games
În cadrul platformei Quote—Unquote, artistul Christian Jankowski a introdus discursul terapeutic în spațiul Galeriei Suprainfinit cu ajutorul a patru sculpturi din lemn, un video prezentat pe ecran și o serie de fotografii. Figurinele sunt mobile și și-au schimbat poziția de-a lungul vernisajului. La deschiderea expoziției a fost prezent și fratele artistului.
Datorită galeriei Suprainfinit am avut șansa să întâlnim lucrări din arhiva artistului în cadrul expoziției din București, care a avut loc în 30 Octombrie 2020, printre care și o lucrare din 1992 denumită “Schamkasten / Shame Box”.
Dimensions of Growth
Timp de câteva zile în luna Septembrie 2020, Goodbuy Gallery a gâzduit cinci artiști. 𝐷𝑒𝑠𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑡 12. Anca Bucur. Dimensions of Growth. În spațiul restrâns al casei galerie artista a prezentat diferite obiecte culese din natură sau create. Deasemenea a colaborat cu Chlorys membru fondator al platformei Corp. pentru a realiza o lucrare audio. Cristian Nanculescu, Maria Mora și Paula Dunker au performat în cadrul Noaptea Albă a Galeriilor.
Timp de șapte zile s-a înregistrat video pentru video-ul evenimentului, primele zile 21 și 22 au fost repetiții unde Anca a îndrumat performerii. Câteva ore de repetiții în care fiecare a adus pe scena imaginară propriile practici. Pe 23 a fost ziua interviului cu artiștii, 25 vernisajul evenimentului. După aceea au urmat două zile de performance, ultima dintre ele fiind in cadrul NAG 2020. Bineînțeles ultima zi a fost finisajul, o șansă de a revedea expoziția.
Troll Swamp
Eloïse Bonneviot și Anne de Boer sunt The Mycological Twist. La sfârșit de Iunie 2021, Troll Swamp luat locul imobilului de la numărul 94 de pe strada General H.M. Berthelot. Sesiunile de joc au durat cinci zile. Troll Swamp este “Role-Playing Game in the style of Dungeons & Dragons”. Ghidați de cei doi artiști, participanții la joc s-au teleportat într-o lume diferită, unde viitorul este dictat de șapte zaruri. Spațiul galeriei a fost decorat specific jocurilor de masă.
Am ales acest foto reportaj pentru că cei doi artiști dar și vizitatorii participanți la joc au creat pentru câteva ore un loc distractiv și lipsit de stres. “Creat de Paul Stamets, Mycological Twist (mișcarea micologică) privește capacitatea sa de a se insera ca o extensie permaculturală într-un spațiu de expoziție.”
CUTRA
CUTRA este o revistă feministă queer. În cadrul expoziției MIȘCAREA (descentralizând utopia) am putut vedea pentru prima dată, neoficial (preview), revista CUTRA numărul patru. Numărul acesta are pe copertă o lucrare care aparține expoziției. Totul a avut loc între pereții albi a galeriei Ivan. Lansarea revistei a urmat la câteva zile după expoziție, iar conținutul în sine se găsește atât în print dar și online.
Artistx participantx: Ada Mușat (ADAM), Adriana Preda, Anca Bucur, Andriana Oborocean, boivoid, Chlorys, Megan Dominescu, Miruna Boruzescu (Borusiade), Sofia Zadar, Tăietzel Ticălos. În organizare s-au implicat Organizare – Ali Venir, Iris Horomnea, Lavinia Ionescu, Nanci Nanculescu, Tobias Raphael Häußler iar grafica Aron Madon.
Artwork
În Noiembrie 2023, pentru trei zile, Florin Flueraș alături de Eliza Trefaș și Martina Piazzi au prezentat Artwork. Performance-ul a avut loc la SAC/Malmaison și a făcut parte din Iridescent – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului. Cei trei, alături de public, au propus ca lucrările să fie practicate. Florin Flueras, prin Artwork aduce în prezent mai multe metode și tehnici care încercă să integreze existența lucărilor și în afara expoziției.
Chiar dacă a durat doar câteva zile, evenimentul din clădirea Malmaison a rămas o amintire importantă generată de interacțiunea dintre public și artiști.
Zona &
În anul 2023 orașul Timișoara a devenit Capitala Europeana a Culturii. Zona & a marcat simbolic închidrea programului. Au avut loc mai multe performance-uri susținute de SERAFINE1369, ILYICH, Elvisey Pisică, QUARTO și Manuel Pelmuș în colaborare cu Anton Skaaning Thomsen. Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Teodor Graur, Ion Grigorescu au prezentat de asemenea noi interpretări a contribuțiilor lor la Festivalul Zona. Ileana Pintilie, curatoare și istoric de artă, a colaborat la crearea conceputlui evenimentului.
Pentru câteva zile am schimbat orașul din București în Timișoara. A fost interesant de observat toate lucrurile pe care cele două orașe le au în comun atât din punct social cât și artistic. Sala Muzeului de Transport Public „Corneliu Mikloși” s-a transformat cu ajutorul design-ului expozițional Atelier Ad-hoc, a lucrărilor artiștilor expuși (Alexandru Antik, József Bartha, Sándor Bartha, Ștefan Bertalan, Rudolf Bone, Geta Brătescu, Nenad Dančuo, Oskar Dawicki, Biljana Klarić Klara & Nataša Teofilović, Suzana Fântânariu, Ion Grigorescu, Karen Kipphoff, André Stitt & Roddy Hunter, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Eugenia Pop, Ütö Gusztáv & Kónya Réka, Artur Tajber, Sorin Vreme ) a performance-ului (QUARTO – Anna Mesquita și Leandro Zappala, „IV” – SERAFINE1369, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Teodor Graur, Elvisey Pisică, ILYICH, Manuel Pelmuș în colaborare cu Anton Skaaning Thomsen). Eveniment a fost conceput în colaborare cu Ileana Pintilie, curatoare și istoric de artă fiind produs de Radu Leșevschi (Solitude Project). Curatoare: Corina Oprea și Magda Radu.
Arhivarea evenimentelor publice este esențială pentru păstrarea istoriei și pentru asigurarea transparenței în societate. Documentarea și conservarea acestor momente oferă o perspectivă asupra evoluției culturale, sociale și politice a unei comunități. Arhivele servesc ca o sursă de informații pentru cercetători, jurnaliști și public în general, ajutând la înțelegerea mai profundă a trecutului și la luarea deciziilor informate în prezent și în viitor. Prima imagine din articol este dintr-un spațiu închiriat în centrul Bucureștiului, 27 Iunie 2018, unde a avut loc expoziția “Cină performativă” ODD, curatoriată de Cristina Bogdan și Adelina Luft (care se află în cadru).